Soms gaat het echt goed mis…..
Een moment van onzorgvuldigheid, een crashende harde schijf, iemand die per ongeluk een mapje wist…..De gevolgen kunnen rampzalig zijn, alle jaarcijfers weg, alle foto’s verdwenen, alle favorieten en emails gewist.
Je moet er niet aan denken, (eigenlijk wel natuurlijk, zie het kopje backups), maar als het gebeurt zijn er gelukkig oplossingen……
StudioFD heeft een speciale afdeling waar aan data recovery gedaan word.
We hebben hier speciale software voor waarmee in 90% van de gevallen uw data vaak voor de volle 100% terug gehaald kan worden, en de kosten zijn vaak veel lager dan u verwacht. In de ergste gevallen kunnen we tevens de datadrager opsturen naar een speciale partner welke onder andere datarecovery voor justitie verzorgd, echter dit is een laatste optie aangezien die kosten vaak wel zeer hoog kunnen oplopen.
Wat moet ik doen bij een crash/wissen van data ?
Het belangrijkste is….. NIETS
Op het moment dat u merkt dat u data weg is, zet de computer uit en kom direct langs. Ga niet zelf lopen proberen om de data terug te halen want dit gaat vaak fout en hoe vaker een harde schijf of geheugen kaart gebruikt word des te groter de kans dat er data overschreven word en dat u dit niet meer kan recoveren.
Maak dus direct een afspraak met onze technische dienst, en wat u ook doet…. doe aub niets meer met uw PC/Mac.
We kunnen data terug halen van PC, Mac, alle soorten geheugen kaartjes, externe harde schijven, interne harde schijven en in veel gevallen ook van een NAS.
Jammer genoeg is het niet altijd mogelijk alles terug te krijgen, vandaar dat we ook werken met een no cure no pay basis. Let wel… bij recovery is het vaak niet mogelijk de originele bestandsnamen terug te krijgen, dit betekend bijna altijd dat het een flink uitzoek werk is achteraf en het gewoon veel belangrijker is een goede backup strategie te hebben dan om data recovery te gebruiken. Maar als het nodig is, is het goed dat het er is natuurlijk.
Backups
Zoals gezegd is het beste om een goede backup strategie te onderhouden.
Met de huidige internet snelheden is het heel goed mogelijk om naast lokale backups ook backups te maken via internet, hiervoor zijn verschillende oplossingen welke allemaal andere mogelijkheden en prijzen rekenen.
Voor lokaal adviseren met klem om naast de standaard harddrives een DAS te gebruiken. Dit is een Direct Attached Storage device en betekend niets meer of minder dan dat je een serie harddisken gebruikt als 1 volume (of meerdere volumes) het voordeel van dit systeem is dat het lijkt alsof je met 1 harddisk werkt welke direct is aangesloten op de machine via bv USBc of Thunderbolt, maar door het gebruik te maken van meerdere schijven is bij een harddisk crash er geen paniek, gewoon de defecte drive verwijderen en een nieuwe plaatsen en u kan zonder tijd of data te verliezen door werken. Het zelfde geldt bij het upgraden van de ruimte, de kleinste drive kan u gemakkelijk vervangen voor een grotere en de DAS doet de rest.
Een andere oplossing is de NAS, deze doet hetzelfde als de DAS alleen is de NAS via het netwerk (zelfs via internet) bereikbaar, zorg er wel voor dat als je een externe verbinding toestaat je de beveiliging goed instelt of hulp inroept van iemand die hier ervaring mee heeft.
De ideale combinatie is een DAS voor het snelle direct aangesloten werk, en een NAS als backup van de DAS, hou daarnaast ook minimaal 1 kopie op een andere locatie, dit kan in the cloud/online zijn of een harddrive die u fysiek meeneemt naar een andere locatie.
Zorg zoveel mogelijk voor een geautomatiseerde workflow voor de backup zodat u er niet aan hoeft te denken, dit kan via bv geautomatiseerde backups, time machine (Mac) of bv free file sync (PC). Hoe minder je eraan hoeft te denken des te veiliger is het systeem vaak.