de Geekoto Lantern op een Geekoto GT400 (met de modellamp aan)

De nieuwe Geekoto Lantern

De nieuwe Geekoto Lantern Modifier staat in de webshop

Hij is op voorraad, de nieuwe Geekoto Lantern, of in goed Nederlands lantaarn. Dit is een apart soort modifier, anders dan een softbox of paraplu. Hij lijkt een beetje apart, met zo’n grote halfe witte bol. Maar je kunt er veel mee. In dit artikel lees je meer over de nieuwe Geekoto Lantern en dan met name wat je er met modelfotografie mee kan.

“een lantaarn  is een hulpmiddel om een beperkt of groter gebied van licht te voorzien Er zijn kleine lantaarns (zaklamp) en straatlantaarns. Een lampion is ook een soort lantaarn.” (bron: wikipedia)

 

Nieuwe modifiers maken je creatief

Het is altijd leuk om nieuwe apparatuur uit te proberen, vooral licht modifiers. Lanterns zijn nog niet zo lang populair. Dus Geekoto kon niet achterblijven. Dus wat kun je er mee?

Net als alle andere Geekoto modifiers, kun je ook de Lantern zeer snel plat opvouwen en net zo snel weer in elkaar zetten. Natuurlijk kan ook de speedring er weer af. De lantern wordt geleverd met een interne diffuser en een draagtas. Omdat veel Geekoto modifiers ongeveer dezelfde maat hebben, zijn de tassen onderling uitwisselbaar.

De Geekoto Lantern plat opgevouwen

de Geekoto Lantern vouwt plat op (net als alle Geekoto modifers

Wat doet de Lantern eigenlijk?

Zoals je al verwachtte, de lantern spreidt het licht. Bij een gewone softbox gaat het licht door difusers en wordt het zachter en groter en komt het alleen door de voorkant. Als je dan een grid gebruikt kun je het licht nog meer sturen.

De Lantern doet het iets anders. Hij spreidt het licht niet alleen naar voren maar ook naar de zijkanten.

de Geekoto Lantern op een Geekoto GT400 (met de modellamp aan)

 

Is dit een voordeel?

Jazeker, voor bijvoorbeeld productfotografie op een producttafel. Je kan makkelijk de hele tafel en de achtergrond tegelijk verlichten. Maar denk ook aan ‘newborn’ fotografie, het licht is als een grote schijnwerper die de hele set verlicht met een fantastisch “wrap arround” effect.

De Geekoto Lantern is echter ook perfect voor hoog-contrast setups.
Daar gaan we zo op verder maar laten we eerst even de softboxen door Frank laten voorstellen.

Fotograferen met de Geekoto Lantern

Om je het verschil te laten zien beginnen we met een normale softbox met grid. Dit is een perfecte combinatie om het licht direct op je model te richten zonder spill light naar de achtergrond. Dit is een fantastische opstelling als je mooi zacht licht op je model wil gebruiken maar je geen licht op de achtergrond wilt, of een heel klein beetje. Als je het licht dichtbij plaatst valt het echter ook snel af naar beneden waardoor je vaak wat detail mist in de benen en grond. Om de schaduwen wat op te lichten aan de andere kant van het model gebruikt Frank vaak een strip ight, eventueel met een gel.  De achtergrond wordt dan ook een beetje verlicht.

Het hoofdlicht belicht het model en komt minder op de achtergrond, de striplight pakt als het ware de achtergrond, vooral als je hem een beetje kantelt van verticaal naar horizontaal, dit geeft een fantastisch contrast rijk effect.

De eerste afbeelding is met alleen een hoofdlicht

Claudia met alleen een 36″ softbox met grid

 

Hier is een striplight aan de andere kant neergezet en die geeft een mooie lensflare en verlicht het model en de achtergrond

En wat doet de Geekoto Lantern dan anders?

De Geekoto Lantern maakt het mogelijk om meer licht op de achtergrond te zetten terwijl je de softbox zeer dicht bij je model plaatst. Dit maakt het licht extreem zacht. E je belicht ook veel meer van het model en de achtergrond.
Natuurlijk kun je nog steeds de lantaarn draaien en daarmee de hoeveelheid licht op de achtergrond bepalen.

Op foto 1 zie je de lantaarn solo en op foto 2 hebben we weer de striplight aangezet.

Claudia met de nieuwe Geekoto Lantern de Geekoto Lantern (links) en rechts de Striplicht om de schaduwen wat op te lichten

 

Het is geen wedstrijd welke modifier beter is

We doen dit vergelijk niet om te laten zien welke beter is, want dat is onmogelijk. Ze zijn beiden mooi maar totaal anders qua lichtafstraling. De Lantern is anders omdat hij aan de zijkanten transparant is. En dat kan makkelijker zijn als je portretten maakt tegen een achtergrond die net wat meer licht moet hebben of “full body” foto’s waar je wel een mooi contrast en zacht licht wilt maar niet de softbox verder weg wil zetten. Je kan de Lantern vrij dicht op je onderwerp zetten en dat helemaal belichten. Dat lukt je (bijna) niet met een normale softbox.

Heb je de Geekoto Lantarn nog niet? Koop hem in onze webshop.

Meer lezen over Geekoto? Kijk op de Nederlandse Geekoto website 

Bekijk de laatste video over de Geekoto Lantern hier