Link naar 32″ shoot thru umbrella hier
Link naar 38″ umbrella with diffuser hier
Link naar rogue umbrella travel kit hier

Fotograferen en paraplu’s gaan bijna hand in hand.
Bij je eerste set zitten vaak al paraplu’s en ook op de markt is het aanbod in paraplu’s enorm.
Maar waarom eigenlijk ?

De meeste mensen leggen hun paraplu’s na een paar weken/maanden in de kast om over te schakelen naar softboxen, en om eerlijk te zijn, datzelfde gebeurde bij mijzelf. De paraplu word gewoon vaak gezien als een low budget lightshaper die eigenlijk alleen handig is om te starten tot je geld hebt voor softboxen.

Toen Rogue met de nieuwe paraplu’s op de markt kwam was mijn eerste reactie dan ook, “leuk, speciaal voor de beginners” en vol goede moed begon ik met het filmen van video’s gericht op de beginners, maar hoe meer ik met de paraplu’s bezig ging des te meer begon me ook iets zeer snel duidelijk te worden.

De meeste fotografen gebruiken (denk ik) geen paraplu’s omdat ze simpelweg in een periode met paraplu’s werkten waarin ze hun licht nog niet onder controle hadden, en met de upgrade naar een softbox werd het controleren van het licht natuurlijk wel iets makkelijker, maar dit betekend niet dat de paraplu dus niet inzetbaar is, sterker…. sinds we ze hebben ben ik meer en meer de paraplu gaan gebruiken in verschillende opstellingen. Laat ik in deze pagina daarom het systeem aan jullie voorstellen en meteen wat voorbeelden laten zien hoe wij ze gebruiken.

Constructie
Ten eerste is het een probleem bij veel paraplu’s dat het skelet vaak niet al te sterk is, wat betekent dat veel paraplu’s na een paar keer op locatie of in de studio al lastig beging te doen of zelfs helemaal niet meer 100% open wil. Bij onze nieuwe Rogue paraplu’s hebben we dit opgelost door een glasvezel skelet te gebruiken met een stevige knop voor het openen.

Types
We hebben 2 paraplu’s, waarmee we nagenoeg elke situatie kunnen uitlichten.
De paraplu’s zijn los te bestellen, maar ook in een kit met beide paraplu’s en een handige stevige draagtas.
Hieronder zie je de kit, en laten we eens beide units los bekijken.

Doorzicht paraplu
Als eerste is er natuurlijk de bekende doorzicht paraplu.
Deze paraplu is ongeveer 86cm en is geheel wit.
Je kan deze gebruiken om doorheen te flitsen, of als reflectie.
We zetten deze paraplu zelf vaak in als fill in flits, of als je echt een volledige ruimte wil uitlichten.
Tevens is deze paraplu ideaal voor als je veel werkt met witte achtergronden, met achtergrond flitsers wil er toch nog vaak een hotspot ontstaan en dit is vooral met de moderne camera’s vaak een flink probleem ivm het terug kaatsen van licht van de achtergrond.

Met de witte paraplu kun je op beide manieren de achtergrond verlichting (er doorheen, of reflectie) beide geven een mooie egale uitverlichting zonder hotspot, maar pakken tevens de ondergrond en de zijkanten van het model mee (afhankelijk van de positie en gekozen stand) daarmee kun je dus met 2 paraplu’s een achtergrond volledig uitlichten, inclusief de vloer en eventueel nog een accent geven aan je model, het enige wat je nodig hebt is een hoofdlicht :D.

Door de enorme spreiding zonder hotspot is dit tevens de perfecte lightshaper voor fill in flash, door het omnidirectionele character is de plaatsing iets minder essentieel en is dit de perfecte oplossing als je een hoog contrast opname wil maken met echt gericht licht op je onderwerp maar niet wil werken met retouching om de schaduwen op te lichten (wat eigenlijk nooit helemaal perfect gaat), een goed geplaatste omnidirectionele lichtbron 3-4 stops onder het hoofdlicht is dan echt onbetaalbaar (wel in het geval van de paraplu, dus zeer betaalbaar).De zwarte paraplu
Deze paraplu is alleen geschikt als reflector.
Hou je van licht met een “randje” voor een mooi portret van bv een mannelijk model, of wil je gewoon wat meer contrast in je beelden, dan gebruik je hem zonder de meegeleverde sleeve, maar als je meer gaat voor het zachtere licht, dan is het formaat van de paraplu (96 cm) en de sleeve echt ideaal, en voor dat bedrag is het onmogelijk een softbox te kopen, en als ik eerlijk ben (als pro) dan vind ik het licht van de paraplu met de sleeve een stuk beter als de instap softboxen die we hier in de studio hebben liggen, dit komt mede door het principe van reflectie, bij nagenoeg alle softboxen staat het licht feitelijk gericht op het frontpaneel, bij een paraplu en beauty dish (in mindere mate) werk je niet met direct licht maar met gereflecteerd licht, dit maakt het afstraal gedrag van de lightshaper veel egaler en zachter, ideaal dus.

Hieronder een paar voorbeelden van hoe ik de paraplu’s gebruik.

Je ziet hier de zwarte paraplu met sleeve op onze Hensel flitser.
En dat is ook met mooie van paraplu’s, ze passen op eigenlijk alle soorten filters en continue verlichting (let wel op de warmte ontwikkeling als je werkt met een sleeve, maar dit geldt voor alle soorten van licht die warmte afgeven en modifiers), ik gebruik hem hier als hoofdlicht.

Bij de volgende foto’s gebruikte in de paraplu als fill in flits, en de rest van de opstelling zoals ik het normaal zou opzetten. In de standaard opstelling zou de paraplu vervangen worden door een 1.20 softbox van rond de 800,00 met hetzelfde effect.

Bij de volgende opstelling gebruik ik de paraplu van boven naar beneden gericht.
Ik gebruik hier de zwarte paraplu, en via een techniek genaamd feathering kan je zonder problemen zowel de achtergrond als het model verlichten, door gebruik te maken van een Black Diffusion (black mist) filter krijg ik hier tevens een mooie zachte glow over de foto.

Hier nog een voorbeeld waarbij we de paraplu gebruiken in een opstelling waar ik zowel een “wrap arround” effect op mijn model wilde zien, maar ook de achtergrond en rook wilde belichten. Dit kan absoluut ook met een grote softbox.. maar dan betaal je dus een stuk meer. En een ander voordeel van de paraplu is dat hij veel minder ruimte in neemt als een grote softbox, wat vooral op locaties of kleinere studio’s een enorm voordeel geeft.

 

Hieronder nog een paar voorbeelden van de paraplu’s in gebruik.

Zoals je kan zien is de paraplu een waanzinnig flexible lightshaper die enorm veelzijdig inzetbaar is.
Met het glasvezel skelet en compacte vorm weet ik zeker dat je jaren plezier zal hebben van onze nieuwe Rogue paraplu’s, maar bovenal… dat je er waanzinnig mooie foto’s mee kan maken.

De paraplu’s zijn nu beschikbaar via de aangesloten Rogue dealers, of via onze eigen webshop.