voordelen van tethered schieten

Tethered schieten, de voordelen

9 redenen om tethered te schieten

 

Wat is tethered fotograferen?

Tethering is het verbinden van je camera aan je computer, Mac of iPad. Dit kan draadloos maar meestal doe je dit met een USBC kabel.  Dankzij tethered schieten zie je je foto’s gelijk op een ander apparaat. Zoals je computer of iPad. Dit heeft als voordeel dat jij en je klant direct de resultaten zien. En niet alleen dat, er zijn nog veel meer voordelen van tethered schieten

In dit artikel geef ik je nog een paar redenen waarom ook jij tethered zou moeten schieten.

Waarom je tethered moet schieten

met IQwire en Cascable schiet je naar je iPad. De RAWs bewaar je op de kaart

Waarom moet je tethered schieten?

In onze workshops (ook buiten/op locatie) schieten wij ook heel vaak tethered. Tegenwoordig bijna altijd naar de iPad. In de studio is die aangesloten op een grote TV. Studiofotografen en productfotografen schieten eigenlijk altijd tethered. Maar je voelt hem aankomen, tethering  is  voor elke type fotograaf interessant

Lees hier over de voordelen van tethered schieten

 

  1. Iedereen kan meekijken. Je klant, je model en je kan zelfs online mensen mee laten kijken. Je model kan de poses aanpassen en indien gewenst kun je het licht veranderen. Je kan zelfs met bijvoorbeeld Capture One iedereen zijn eigen telefoon laten gebruiken voor het meekijken met de sessie. Lees meer in deze blogpost van Frank Doorhof over de shoot op afstand, tijdens COVID19
  2. Het display achter op je camera is erg klein. Als je je camera aansluit op een iPad of laptop heb je al een groter beeld. Maar je kan dan natuurlijk ook een externe monitor of zelf projector gebruiken (hoe groot wil je!). Je kan nu perfect de foto beoordelen en vooral letten op de kleine details die vaak in de display niet meteen opvallen. Voordelen van tethered schieten
  3. Er zijn verschillende software pakketten die allemaal wel iets unieks hebben. Een opvallende is de “Focus overlay” in Capture One waarin je ervoor kan kiezen dat alles wat “in focus” is een bepaalde kleur krijgt. Je kent het vast wel van in je camera, daar heet het vaak “Focus peaking”
  4. Natuurlijk wil je niet je werk zo afleveren. Wij als fotografen zien vaak wel het eindresultaat in een foto. Maar de klant heeft daar regelmatig wat meer moeite mee. Dus we zijn aangeland bij de “Presets”.
    Bij veel tethering software kun je aangeven dat elke volgende foto wordt geïmporteerd met de instellingen van de vorige. Je kan nu de eerste foto ongeveer zo bewerken als de klant wil. En elke volgende foto zal er dan ook meteen ongeveer zo uit zien. Het is zeker niet het finale product, maar het helpt enorm.
  5. Schiet jij voor een magazine met tekst? Dan kun je een zogenaamde “overlay” instellen die gelijk laat zien hoe het resultaat met tekst wordt. Dit is vaak een enorm handige tool omdat het visualiseren van een publicatie met behoorlijk tekst, logo’s etc. toch iets heel anders is als een foto met een mooi stuk negatieve ruimte.
  6. Natuurlijk maak je meer foto’s gedurende een sessie. Dankzij tetheren is het mogelijk dat jij gewoon doorschiet en de klant alvast een selectie maakt van de foto’s die hij/zij mooi vind. Dit kan zelfs online met bepaalde software. Dus de klant hoeft niet eens in de studio te zijn om toch alle foto’s te zien en meteen te beoordelen. Dit is echt een super handige oplossing die enorm veel tijd scheelt. Dat is een van de voordelen van tethered schieten.

    Klik op de bovenstaande foto om rechstreeks naar de webshop met IQwire kabels te gaan

  7. Een van de belangrijkste voordelen die tethering met zich meebrengt is dat je (mits je dit goed instelt) altijd een backup hebt van je files. Je kan dit doen door bij sommige camera’s bijvoorbeeld in te stellen dat de foto’s zowel op de kaart als op de PC/Mac moeten worden opgeslagen. Maar hier stopt het natuurlijk niet. Op de PC/Mac kant kun je software laten draaien die elke keer als er nieuw materiaal binnenkomt een backup maakt op een externe schijf of in the cloud. Hoe veilig wil je het hebben ?
  8. Als fotograaf weet je wat je doet. Je bent niet bang om je beelden gelijk te laten zien. Je klant ziet je foto’s gelijk en kan bijsturen als dat nodig is. Dat straalt vertrouwen en professionaliteit uit. Daarbij het versneld de sessies enorm en voorkomt ontevreden klanten achteraf.
    We merken echt een duidelijk verschil tussen sessies voor klanten waar we ze mee laten kijken en waar we alles op de kaart schieten en het werk later afleveren. Bij tethering is de klant veel actiever betrokken bij de sessie en dit leidt nagenoeg altijd naar snellere maar bovenal beter op de klant afgestemde sessies.
  9. Tethering is niet alleen voor model- of productfotografen. Soms kan je simpelweg niet bij je camera, of heb je meerdere camera’s ergens staan. Denk aan sportwedstrijden of wildlife. Je kan met veel software en camera’s tegenwoordig een draadloze of met draadverbinding maken en de camera of afstand instellen. Soms zelfs zoomen en natuurlijk de foto’s maken die dan direct op je telefoon of tablet binnenkomen.

 

Tetheren is makkelijker dan je denkt.

Nu je al deze voordelen van tethered schieten kent wil je ook aan de slag. Maar hoe? Je hebt natuurlijk een camera nodig die kan tetheren, een kabel en software. In veel gevallen heb je deze software namelijk al.

Wist je dat Lightroom sinds kort bijvoorbeeld ook Sony ondersteund ?

Je kan met Lightroom met enorm veel camera’s tetheren, maar heb je geen Lightroom, geen paniek, Capture One is een perfect alternatief, en op de iPad gebruiken wijzelf het fantastische Cascable. Maar wil je het allemaal echt simpel (en gratis) gebruik dan gewoon de software die vaak bij de camera geleverd wordt. Soms moet je die even downloaden maar in de meeste gevallen is dit gratis software die precies doet wat je verwacht, de foto’s binnen halen.

 

 

tethered schieten de iPad stuur het beeld gelijk naar de TV

Tethered schieten kan met 99,9% van de camera’s. Voor een goede en stabiele verbinding heb je wel een dedicated tetherkabel nodig en natuurlijk de software op een computer: Mac/PC/Linux of iOs/Android

Tethered schieten, draadloos?

Voor de meeste moderne camera’s is er een draadloze optie beschikbaar, dit werkt in de meeste gevallen redelijk goed, tot er teveel storing in de lucht of gebouw zit dan kan het een absolute ramp zijn. Sowieso is het aan te raden met draadloos om alleen kleine JPGS door de lucht te sturen en de RAWs op de kaart te laten.

Wil je met de kabel schieten dan gelden deze beperkingen niet, en met een goede dedicated tetherkabel kun je razendsnel de grootste RAW files overdragen en zal de kabel jaren lang blijven werken. Plus je kan zelfs met een 15 meter kabel in de meeste gevallen nog gewoon je camera opladen gedurende de sessie.

IQwire tetherkabel van 15 meter

Een voordeel van tetheren, je hoeft niet naast je camera te staan. Ideaal voor timelapses of natuur

 

 

Studio FD levert 5, 10 en 15 meter tetherkabels en accessoires van IQwire.
We hebben al jaren ervaring met tetheren en IQwire is een van de snelste kabels op de markt. IQwire is uniek door het eigen beveiligingssysteem, supersnelle en stabiele verbindingen dankzij de intelliconnect en inline boosters.

Frank zegt altijd dat hij met IQwire buiten de lengte eigenlijk nooit het verschil merkt. Dus met 5-10 of 15 meter kabel, het gaat snel en blijft stabiel.

Is er dan geen enkel nadeel?

Natuurlijk is het allemaal fantastisch die voordelen van tethered schieten maar zijn er dan geen nadelen ?
Ja natuurlijk dus hier de nadelen, en dat is er eigenlijk maar 1 die echt serieus is.

De poort op de camera is ZEER breekbaar en gevoelig voor storingen. Daarnaast is een ongeluk snel gebeurt en is de poort vervangen erg duur.

 

Gelukkig zijn er oplossingen.
Bij elke kabel van 10-15 meter krijg je bij ons gratis de cableblock. Deze zorgt ervoor dat de kabel stevig aan de camera vast zit. Door de korte haakse connector is onze kabel al minder gevoelig voor stoten, maar met de gratis cable block is er nu ook geen beweging meer in de poort.

Wil je het nog veiliger? Gebruik dan het  IQwire een volledig 3 delig beschermingssysteem, van redelijk foolproof tot “welke idioot heeft dit kapot gekregen” bescherming.

Zoals je op onderstaande foto ziet: de Quick Release Cable Lock onder de camera, houdt de tetherkabel vast in een cartridge die makkelijk te verwijderen is. Daaran zit de Unplanned Cable Modification Deterrent. Een beugel waardoor je kabel vast zit tussen het klepje en de beugel. Je kan de Avanced Cable Defensive System toevoegen. Een verlengkabel waardoor je toch een veilig breekpunt creëert. Bekijk de video voor meer details.

IQwire defensive system